Sådan måler du dine køers klimaudledning præcist

22. juni 2022 af
Administrator

Med det patenterede hjælpeværktøj mælkinfo kan du nemt måle hver enkelt af dine køers metan- og klimaudledning

Læs – eller se video – om, hvordan du gør det.


Juni 2021

af Af Jesper Bering, direktør i Nordan AgriCore.


Danske mælkeproducenter kan med rette være stolte af deres produktion. En gennemsnitlig dansk mælkeydelser pr. ko på 11.000 kg årligt er en situation, langt de færreste andre lande kan prale af. Det er dermed veldokumenteret, at den danske produktion kan måle sig med de allerbedste i verden. Alligevel er der ingen tvivl om, at der bliver stillet betydelige klimakrav – også til de danske producenter. Det er vind eller forsvind. Blandt andet derfor er der al mulig grund til at kunne dokumentere den nøjagtige klimaudledning pr. kg mælk.

Men det gør ikke kun godt for dokumentationens skyld. Det er nemlig sådan, at en lavere metanproduktion fra koen samtidig giver en højere fodereffektivitet. Altså mere mælk pr. kg. foder.


Ændret foder påvirker metanproduktionen

Koens metanproduktion kommer fra den mikrobielle nedbrydning, der finder sted i koens vom, når mikroorganismer hjælper koen med fordøjelsen af græs og andre plantematerialer, som indgår i dens foder. Som biprodukt af nedbrydningen dannes blandt andet metan og CO2, som kommer ud af koen som bøvser og prutter.


Ved at ændre fodersammensætningen kan koen få mindre luft i maven. Det kan dokumenteres gennem det patenterede hjælpeværktøj mælkinfo, som med veldokumenteret nøjagtighed kan sandsynliggøre køernes metanudledning ( basseret på afregningsprøven / tankprøve )


Systemet er udviklet igennem internationale og europæiske projekter siden 1993, og dets virkning er stadfæstet inden for et UNFCCC frame (United Nations Framework Convention on Climate Change).


Resultater fra månedlige tankprøver

Formålet med mælkinfo har hele tiden været at skabe et system, der skulle være nemt at bruge for mælkeproducenten. Det bidrager ikke blot til at sætte fokus på bæredygtighed men hjælper samtidig mælkeproducenter med at finde den ideelle foderration, som kan sikre den bedste effektivitet hos malkekøerne.


Systemet benytter en tankprøve, der ( i forvejen ) hver måned sendes til laboratoriet. Her sker en infrarød analyse, som – på samme måde som en blodprøve – viser sammenhængen mellem fedtsyrernes egenskaber i mælk og hvad køerne spiser.


Det sker gennem data og beregninger udviklet på baggrund af omfattende forskning. mælkinfo “læser” mælken for at finde ud af, hvad der foregår inde i koens krop, hvad de spiser, og hvordan de metaboliserer deres foder.


Både smart og bæredygtigt

Resultaterne bliver sammenfattet i en rapport, som er let at forstå. Derefter har mælkeproducenten en oversigt over sin besætnings ydeevne og sundhed, som vises gennem en række effektivitetsparametre samt metan udvikling med videre.

Mælkeproducenter, der benytter systemet, har direkte adgang til resultaterne på mælkinfo’s webside. Hermed kan udviklingen overvåges i besætningen, og over tid kan foderrationen justeres. Det giver mulighed for at ændre foder ved tegn på en negativ tendens. Og ændre fodersammensætningen, så koen producere færre bøvser eller prutter.

Det er både smart og bæredygtigt.

Prøv mælkinfo